Restaurants met een rijke geschiedenis
Dat de Belg graag gaat eten, dat wisten we al! Maar naast lekker eten, houden we ook van een verhaal. Wanneer eten en geschiedenis met elkaar verbonden worden, dan pas wordt het echt interessant. Laat je meeslepen naar een andere tijd met deze restaurantjes in België die gelegen zijn in een historisch pand...
Puncho, Diegem
Het gloednieuwe restaurant Puncho (juli '21) is gelegen in het historische donjon-gebouw en wordt omringd door een park met een vijver. Een donjon is een middeleeuwse verdedigbare woontoren gemarkeerd door een gekanteelde vierkante hoektoren. Historici hebben de oorsprong van dit gebouw terug kunnen leiden tot zeker 1512 toen het een hoeve of jachtpaviljoen was van de heren van Diegem, maar het kan zelfs teruggaan tot het midden van de dertiende eeuw als een laatste overblijfsel van de 's-Hertogen Molen.
Spijtig genoeg werd rond 1830 verschillende bijgebouwen gesloopt en het pand aanzienlijk verkleind. Toch behoudt Puncho een warm interieur waar je hedendaagse en vintage elementen kan terugvinden.
Wij hebben het adresje al op onze bucketlist gezet!
Bron Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Melkhuis Donjon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77561 (Geraadpleegd op 08-2021)
Dôme, Antwerpen
In 1893 werd het opvallende "Café du Dôme" ontworpen door architect Jos Bascourt, met een rijk gedecoreerde koepel door decorateur J.Verstappen. Dit werd één van Bascourt's topstukken en is tot vandaag ook één van de mooiste gebouwen in Zurenborg. Het ligt bovendien vlakbij Cogels-Osylei, de mooiste straat van Antwerpen (of... Misschien zelfs, van Europa?). Oorspronkelijk werd het gebouwd als koffiehuis, daarna gebruikt als politiekantoor, om nu het hedendaagse restaurant "Dôme" te worden.
Niet alleen het gebouw zelf, maar ook het interieur is prachtig. De tafeltjes staan onder de koepel die ook van binnen rijkelijk afgewerkt werd, met hoge ramen, een prachtige vloer en een grote luster om het af te maken.
Bron: (Hooft, Elise: Café du Dôme [online],https://id.erfgoed.net/teksten/158695 (geraadpleegd op 08-2021))
Het Pomphuis, Antwerpen
Dit indrukwekkende restaurant werd oorspronkelijk gebouwd in 1918 en diende tot 1982 om het droogdok leeg te pompen zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden. Zo ook de boten van de Red Star Line (o.a. "Belgenland") die van Antwerpen naar New York voeren! De 3 reusachtige gietijzeren installaties waren in zijn tijd één van de grootste van Europa en konden in 2 uur het droogdok leegpompen. Ze zijn nog steeds te bewonderen tijdens het eten.
Het restaurant zelf heeft de sfeer van het schip "Belgenland" en de luxe van het interieur van art-nouveautijdperk overgenomen. Dat zie je aan de enorme ruimte, met een indrukwekkende 7 meter diepe put. Als je de trap afloopt, kom je terecht tussen metalen galerijen met ijzeren borstweringen. De prachtige hoge rondboogvensters hebben nog steeds hun originele metalen roedeverdeling.
We kunnen nog pagina's volschrijven over dit restaurant, maar we raden je aan om het gewoon te gaan bezoeken want dan pas kan je de sfeer echt opsnuiven!
Bron: Het Pomphuis: Vroeger [online] https://www.hetpomphuis.be/ (Geraadpleegd op 08-2021)
La Quincaillerie, Brussel
La Quincaillerie in Rue du Page in Brussel is echt een must-visit! Het gebouw was in 1903 een ijzerwarenhandel ("quincaillerie" in het Frans) en werd bedacht door een leerling van Victor Horta. Het restaurant zelf bestaat al sinds 1988 en heeft het bijzondere karakter van vandaag door veel van het oorspronkelijk pand te behouden, zoals de authentieke ladenkasten en wandrekken. Zeg nu zelf, het art-nouveau interieur alleen zorgt er al voor dat je hier op bezoek wil komen, niet?
Bron: Quincaillerie: over la quincaillerie [online] https://www.quincaillerie.be/nl/over-la-quincaillerie (Geraadpleegd op 08-2021)
Restaurant Damier, Kortrijk
Wie gek is op geschiedenis, gaat wild worden van Damier dat na 6 eeuwen tot het cultuurhistorisch erfgoed van Kortrijk behoort. De eerste vermelding gaat al terug tot 1398 waar reizigers een bed van stro konden vinden. In 1769 kreeg het een vernieuwde rococo gevel die tot vandaag niet veranderd is!
Centraal gelegen op de Grote Markt, springt Damier meteen in het oog. Zeker door het smeedijzeren uithangbord van twee leeuwen die een schaakbord dragen, de vergulde Franse balkons en de grote koetsdoorgang. Bovendien werd het interieur tientallen jaren geleden gemaakt door de bekende meubeldesignzaak De Coene, wat het ook een kunstzinnige waarde geeft.
Bron:
- Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel du Damier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59660 (Geraadpleegd op 08-2021)
- De Standaard: Hotel Damier sluit zich aan bij Historic Hotels of Europe [online] https://www.standaard.be/ (Geraadpleegd op 08-2021)
De Fortuyne, Mechelen
Het huidige restaurant is zelf nog heel jong (2018), maar heeft een rijke geschiedenis gekend! Oorspronkelijk werd dit pand geschonken als woonst aan de Zestig Broeders (geestelijkheid van Sint-Rombouts), waarna het doorheen de jaren een brouwerij, kruidenierswinkel en eindelijk een restaurant werd!
In 1437 heette het pand al "De Fortuyne" en de huidige eigenaars besloten, 581 jaar later niet alleen de naam, maar ook de charme terug boven te halen. Ze wilden historische elementen behouden zoals de spitsboognissen, eikenhouten balkenlagen en de imposante houten dakconstructie, maar brachten ook hedendaagse toevoegingen aan.
Het resultaat? Een enorm gezellig restaurant dat je ongetwijfeld aan je favorieten ga willen toevoegen!
Bron: Wouters, Annelies: Open Monumentendag Mechelen [online],https://docplayer.nl/109353574-Open-monumentendag-mechelen.html (geraadpleegd op 08-2021)
Allegro Moderato, Gent
Dit gebouw was vroeger het gildehuis van de Onvrije Schippers, gelegen op een drukke handelsplaats. De barokke voorgevel dateert van 1739 en zal je ongetwijfeld charmeren met de leuke details zoals de gesculpteerde leeuwenkoppen en ankers. Bovenop het gebouw staat nog een windhaan in de vorm van een schip!
Om helemaal in de sfeer te blijven van de tijd van gilden en ambachten, kan je in het restaurant zelf muurschilderijen vinden naar 18de-eeuws model en wordt er klassieke muziek gespeeld.
Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gildehuis der Onvrije Schippers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25137 (Geraadpleegd op 08-2021)
SAVA, Mechelen
Ook dit gebouw kent een vroege herkomst en bestond al in de 15de eeuw als "De Kat". Het werd in de 17de eeuw heropgebouwd door de apotheker Augustijn van Orsagen. Dit medisch verleden kan je terug vinden in de 'cartouchen' en afbeeldingen op de voorgevel. Zo zie je de genezing van de blinden en de tien melaatsen terug, met in het midden een cartouche met het opschrift "Ars longa, Vita brevis, 1661" (de kunst is lang, het leven is kort)
Vanaf de 19de eeuw werd het tot herberg of restaurant omgedoopt. Vandaag is SAVA nog steeds een sfeervolle ontmoetingsplaats.
Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Apotheek De Kat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3714 (Geraadpleegd op 26-08-2021)
Wil je graag nog meer gelijkaardige adresjes ontdekken? Download dan zeker onze app voor inspiratie! Door gebruik te maken van onze bucketlist-functie vergeet je ook nooit meer een leuk adresje.